搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8582|回復: 3

Pure yoga 好差 又貴 又唔好

窮鬼

小妹當年, 被朋友遊說去陪佢做運動減肥, 結果就join 左pure yoga. 其實當時都無念過佢會呃錢之類的,話曬咁大間, 又係連鎖集團。

小妹當時就join 左一年會藉, 佢的講法係minimum 12 months membership (大概了). 重點係佢, 一年後, 會自動幫你續約, 照樣每月auto pay (信用卡)。
合約完的時候, 不會有任何電郵, 電話, 或短訊提示你, 一年已到。

小妹最近轉了去機場返工, 租住東涌, 完全無可能去到做瑜珈 ,但他鬼鬼崇崇 , 在我不知不覺的情況, 在我信用卡扣了錢, 到我想起差不多到期了, 打電話去問,才發現太遲了,不會退錢, 也沒有道欺。

我上門找人簽終止服務合約時, 個SALES 塊面黑到一個點, 我問其實點解你地可以咁樣, 靜靜雞, 無得我同意就去續約, 佢就大大聲同我講, 你sign 個張係叫"minimum 12 months membership" 會自動續約有條文寫明的。 我問到, 點解無提示, 電郵呀, 電話之類的去提我到期, 佢就覺得我鬧緊佢, 話我咁樣同佢講好唔公平, 又唔係佢同我簽約,我當場呆曬。果然天下sales 都一個樣, 叫你簽約時就綿羊, 解約就反轉豬肚,而且, 我真係無鬧過佢任何野。

我想講, pure yoga 本身老師係唔錯, 但好多特別堂, 人數有限制, 可能一堂只能俾12-15人左右上, 有輪瑜珈, 空中瑜珈, 繩瑜珈 LEE D 好特別的, 但你係完全無可能夠人搶。個網上三日前, 一開波可以booking 的時候已全滿。

再者, 佢有好多centre 都開業過了一年, 洗澡用的毛巾, 好多人會拿去舖在瑜珈蓆上(真的,  一個人咁做, 個個都跟住做), 怕污髒(因為公用的, 堂堂都係輪住用) 。然後才上堂。
你可以想像到, 當你去洗澡時, 那些毛巾, 有一堆, 明顯係帶少少灰灰地色, 係無味, 但真係無人知, 到底係咪真係乾淨。

我2018年join 的時候係1288一個月, 但2019 好似又加了,連導師都話, 每年只會不斷加, 大概都唔會停下來。

想做運動的姊妹朋友, 都係唔好join 大集團, 細細間, 揾近自已家的, 每次俾, 或者5堂5 堂咁俾, 算數LA......

有問題可以繼續留言,我會盡量解答。

中產

大集團一定貴, 1288唔算黑店, 不過又大把更好選擇
回復

窮鬼

我都係pure會員,係呀佢哋亂收費㗎,我投訴消委員都未追到
回復

窮鬼

Up 支持,一定啦,有時貴唔一定好
回復