搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4023|回復: 9

我的皮膚問題醫返好la~~

窮鬼

暗瘡真係好煩, 我諗好多sisters 都有同我同樣的苦惱 ~'~
多年來用盡不同的辦法嘗試根治......
細過時無皮膚問題, 但大大下就愈來愈嚴重, 轉天氣, 空氣差D, 就濕疹發作, 皮膚敏感....
出來社會做野後, 工作壓力大, 皮膚更加係一發不可以收拾.... 暗瘡, 皮膚敏感, 甚至頸背都有牛皮癣

中醫轉了7個, 每個都飲了一段時間都未見有好轉, 有D話我熱底要飲涼野, 有d 話我寒底唔食得涼野
西醫食過消炎藥, 打過消炎針, 都無進展
本身超抗拒食A 酸, 但因為無辦法最後連A 酸都食左半年, 皮膚明顯變乾,薄,白左, 係少出左痘痘, 但停藥後靚左2-3個月後又復發
試了好多民間偏方, 米水, 莞茜水, 菊花水洗面, 薯仔泥, 綠豆泥, 白朮珍珠粉, 蘆薈, 酸乳酪麵粉敷面 都唔work
蝦, 蟹, 牛, 羊, 鴨, 鵝, 芒果, 芋頭, 菠蘿, 煎炸的食物, 所有話會毒, 濕熱, 熱氣的食物都介左多年
再豪花錢D 美容院都去過....最後重因為試用太多不同的產品, 導致皮膚更易敏感和毛囊發炎
唉, 心情超DOWN, 超低落, 唔想見人怕同人眼神接觸, 超怕照鏡

我親阿姨在荔枝角 營養cafe+運動club 新開張, 邀請我去做運動relex 下 唔好關住自己, 一開始還是拒絕少去, 因為超怕面對人......
但經過一段時間發現大家其實係真心想幫我 , 漸漸開解我and鼓勵我出來玩和教返我營養的重要, 其實唔係介口唔食就可以解決問題,
因為我之前身子差(便祕, 胃痛, 月經不順 etc) 吸收唔到營養, 再加上長期缺乏某些營養令自己抵抗力差, 抵抗唔到外來污染and修補唔到
我既然已經差到無得再差了..... 不如放手一試......

附上的相片係我上2015年8 月時, 未算係我最嚴重的時間, 而另一張係我2016年2月左右, 現在我還是努力改善緊, 始終之前暗瘡咁嚴重留低的紅印係要D時間來淡化and 有D 位置的確係留低了凹凸洞, 但可以恢復到呢個程度已經好好  而且我而加都不斷好緊
我曾經經歷過, 我好明白果種無助感  想千方百計醫好皮膚, 所以我真心分享and 希望可以幫到有皮膚問題困擾的朋友
呢一刻選擇聯唔聯絡我管不到, 但如果當你真的用曬所有方法都唔得, 我希望你可以記得我, 當比個機會我幫你and比個機會自己!!

本人前後相

本人前後相

平民

Take careeee
回復

窮鬼

take ccccvv
回復

窮鬼

Take careeeeeee
回復

管理員