qrcjgcphkd 發表於 2017-8-2 15:55:54

帶黃金去日本賣 攻略

最近我好多姊妹都帶黃金去日本賣, 有沒有什麼攻略?
如果比人捉到會點? 同埋一次賺到幾多錢?

lolyan 發表於 2017-8-2 18:59:49

日圓近年不斷貶值, 加上負利率政策, 所以好多日本人都會買黃金保值, 報紙話走私同山口組有關, 只是將件事抹黑, 等你地少D人走私佢地做少D野.

首先我唔係拆家, 唔會叫人幫手走私, 亦不鼓勵走私, 因為走私比人捉到雖然無刑責問題, 但要交巨額罰金才可拿回黃金, 得不償失

如果你要帶黃金去日本, 我建議你申報及交稅.

如果唔想比8%稅, 其實帶1KG或以下是可以不報稅的
你帶一塊1KG過去, 係唔觸犯法列, 唔需要比8%
而香港一向沒有消費稅, 所以比其他國家更便宜買到黃金
1KG大約32萬, 8%大約2萬5千,
所以你帶一塊過去, 已經賺左機票連酒店住宿錢, 當然賺唔到大錢, 但你可以每次去日本旅行, 都帶一塊過去賣. 就幫你大幅減低開支

===============================

首先你要去買黃金, 邊度買? 唔係周街都有得買.
網上有十幾間, 但真正有現貨既只得4間, 其他既要訂、不是999.9, 或沒有國際認可, 很多時訂完見到貨唔岩, 蝕訂金, 或拎到去日本先知買錯

有LBMA certify既先好買

而4間金店分別是金城金條, 新業行(金號), Uni precious metal, 永豐金銀.
當中新業行(金號)必需以公司名義才可購買, 所以剩下3間
金城金條, Uni precious metal, 永豐金銀.
3間之中, 金城金條最貴, 所以如果你想賺到盡, 我建議你唔好去呢間, 因為差價可達$2000
剩下既Uni precious metal 同 永豐金銀, 價錢差唔多, 只係uni precious metal 多2個特式, 就係收現金, 港圓, 日圓, 美金, 人民幣都收. 而且位於機場, 你買完就可以起行, 始終一塊黃金32萬, 在市區走動小心比人搶.

【金條巨劫案】賊匪15秒搶劫81金條 警不排除內鬼所為
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20161123/55953102​

uniprecious
http://uniprecious.com/tc/index.php
香港機場富豪酒店商場216至217號舖
營業時間超長- 到晚上十二點, 方便不同國家客人

永豐金銀
http://www.wfgoldhk.com/
香港中環德輔道中71號永安集團大廈20樓
在中環及元朗, 老字号號,鑄造廠級別, 買大量貨價錢有優勢,你要先到中環訂,再到元朗取貨,開戶手續很嚴格,不收現金。

======================================
犯法野我唔教人做, 點樣收藏大量黃金過關賺大錢我唔識. 而1KG是合法, 可以不報稅.
好了, 你買了黃金, 邊度放? 以前一般在日本成田機場付近就已經有地方放, 當然收既價錢可能冇咁好.
現在99%金行要你有報稅單才肯收,所以你要放售變得難度大增
放售後,你還要想方法把大量現金帶出日本,一般是要申報的。但其實已經有人有方法

日本黃金放售方法及秘密地點:
https://bullion-hk.com/2018/01/11/%E6%97%A5%E6%9C%AC-%E9%BB%83%E9%87%91-%E6%94%BE%E5%94%AE%E5%9C%B0%E9%BB%9E/

Sammihayashi 發表於 2017-8-30 20:15:37

你好~我好有興趣想試吓可以問你詳細情況嗎?

JORDAN_MEOW 發表於 2017-12-4 12:48:32

我都有試過帶黃金去日本賺機票錢, 之前去永豐金銀買, 搞好耐先搞到, 而家我去uniprecious快好多, 勁方便
有興趣可以找我一齊買,我次次同朋友一大堆人一次過買,可以買多d, 更便宜。同埋知道點樣放售最好。

Telegram : +852 9402 7649

Simonng32 發表於 2017-12-6 02:16:17

想問下你如何把這麼多現金帶返香港?

wwei5419 發表於 2018-3-27 16:10:42

請前輩告知放金地點 感激不盡 [email protected]

我幫忙帶黃金 發表於 2018-8-28 00:12:35

還有缺人帶黃金到日本嗎???可私我喔!!!我可幫忙

anson006 發表於 2018-9-25 11:44:24

怎麼私?

anson006 發表於 2018-9-25 11:45:45

請加@mch1351n

anson006 發表於 2018-9-25 11:50:32

從台灣帶去日本,加line
頁: [1] 2
查看完整版本: 帶黃金去日本賣 攻略