lzwz001 發表於 2015-11-18 18:44:41

(必看)二手貼身衣物-購買攻略

之前網上流傳過一段影片,片中講述有內褲癖既人買左條女人底褲番黎聞,
點知條底褲原來係一個麻甩佬著過既,噁心死了{:3_56:} ,真係貼錢買難受。:dizzy:

而家越來越多人賣二手貼身衣物,當中有好多都係伏黎,
以下我會教大家點樣分辨真偽,以免墮入消費陷阱。

大家會係Facebook、討論區、blog留意到有人開post話出售二手女性貼身衣物,
商品包括胸圍、底褲、鞋襪、M巾等等。
有誠意既賣家都會自動自覺提供Email、Facebook、Instagram、Whatsapp或者WeChat,
而唔係叫人地留低等佢加。如果佢真係叫人地留,成個版都係d人留低既聯繫,
個度起碼有幾十個、甚至過百個,斷估佢都冇咁好耐性逐個加,就算加亦都有可能加漏你。
所以最好都係等佢自己留低聯繫方法。

建議最好加Facebook、Whatsapp同WeChat,至於點解下面會講。
加左佢之後第一時間叫佢錄段語音來聽下,只要聽到女聲,就可以證明佢係女仔,
如果真係女仔,佢會好爽快咁答應,相反佢係男人,一定會諸多藉口,
話咩番緊工、老闆係度唔方便等等既理由拒絕錄音。
Email同Instagram因為冇錄音功能,唔可以聽佢把聲,冇辦法驗證對方既真實性別,
要承受極大既風險。

驗完性別之後就輪到驗樣,因為就算知道左佢係女仔,
但你唔知佢咩樣,有可能係件豬八、恐龍,所以要求睇相,
有少數賣家唔介意俾人知道自己做呢行,所以佢d相係露面既,但大部分都唔想俾人睇到自己個樣,
最多俾頸部以下既相你睇。就算睇唔到個樣,起碼都仲睇到身材。

有相睇仲唔夠,因為d相有可能係網上偷番黎,所以驗證相片真偽既辦法有兩種,
第一,相片中要有佢既聯繫方法,而且係要佢親筆寫,電腦字唔接受,
因為佢可以偷人地張相然後用小畫家加番自己WeChat都得。
第二,相片中著住你要既商品,例如襪、底褲,揀d款式特別d、冷門d、少人著既商品,或者自備素材搵佢代穿(價錢仲會平d),
咁做可以有效防止佢偷相,佢要係網上搵一張同商品一模一樣既相都冇咁容易先啦!

最後講到交收方法,面交係首選,最安全可靠,最好要求佢即除(見面後廁所除),
通常交收完第一時間梗係跑入廁所享用商品,所以要搵一個乾淨d既廁所,
以便享用時唔會俾廁所d屎尿味掩蓋商品既味道,我會建議約係商場交收;其次係locker交收,好多商場都免費提供自助儲物櫃,
可以好好善用,locker交收既優點係免費、而且比郵寄同速遞更快收到貨,呢一點好重要,
越快收到,商品既味道越能保持原質,就好似食物要趁熱食既道理一樣。

千祈唔好接受郵寄,理由有四:
1.呢種交收方法永遠唔會知道賣家真面目,
2.寄出去要等好幾日先收到貨,隔左幾日,d味道都淡曬,唔新鮮!
3.可能佢會提議用順豐,雖然好快收到,但都唔夠locker快,而且郵費都唔平架!
4.佢會要求你先匯錢再寄貨,萬一佢收到錢後走數、走佬、唔寄貨,咁咪賴野?!

大家都應該知道賣二手貼身衣物既人食水深如海,本身個樣野對佢來講根本唔值錢,
但賣番出去竟然可以賺幾倍甚至十幾倍利潤,如果俾咁多錢卻買個伏番黎嘆真係好慘呀!
所以要做一個精明既消費者,唔好再俾人搵笨,無論人生有幾多個十萬,俾騙徒呃一蚊都嫌多!

參考資料:

《不要隨便聞女生內褲》
https://www.youtube.com/watch?v=vNrsNsX88Hk

lzwz001 發表於 2015-11-21 07:43:53

http://www.hklovely.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11655&extra=

bye123 發表於 2015-11-21 15:36:38

ching 好有經驗
唔知有無好介紹?

Bo1913 發表於 2015-11-22 00:03:56

我以彼走數,小心呢位wechat: iriskun369

lzwz001 發表於 2015-11-22 08:33:18

Bo1913 發表於 2015-11-22 00:03

之前睇過呢個人既post,不過search唔到佢ac

lzwz001 發表於 2015-11-23 22:24:02

推推推推推推推推推推

lzwz001 發表於 2015-11-24 18:27:08

Bo1913 發表於 2015-11-22 00:03

走你數個條友又開左新post喔!
http://www.hklovely.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11776&extra=page%3D1

loveptgf 發表於 2015-11-24 21:03:00

支持面交

lzwz001 發表於 2015-11-29 20:03:25

大家幫手推,讓更多人知道,從而提高警覺。

lzwz001 發表於 2015-12-3 09:50:34

推推推推推推推推推推
頁: [1] 2
查看完整版本: (必看)二手貼身衣物-購買攻略