BoTan 發表於 2013-12-3 00:18:14

淘金女跟老金礦的公平交易

草根出身、讀書唔成、沒有工作,KiKi卻住在凱旋門,Audi代步,日日Shopping High Tea,月月出國旅遊。KiKi宣稱那個四十多歲比自己老竇還細幾年的中坑是自己的男朋友。

Tommy說:「俾人包就俾包啦!仲夠膽死成日Post自己同個中坑食埋曬啲生勾勾嘅貴價日本野,方死人唔知自己俾人包,都唔知個醜字點寫。」

Jeff說:「咪係!講到尾,咪係做雞。冇廉恥!」

我問Tommy跟Jeff:「喂,如果呢,你地係個中坑啲Friend,見佢帶呀KiKi出黎話係自己女朋友,會點睇?」

Tommy想了想後說:「老實講,應該會幾葡萄。因為我去到嗰個年紀,如無意外結咗婚生咗仔嘅話,日日番去就係對住個人老珠黃嘅師奶老婆。而個Friend可以同個又白又滑有腰有腳嘅後生女一齊,真係又羨慕又妒忌。」

Jeff緊接著說:「其實佢都幾威威嫁。雖然個樣就係一個地中海肥佬,但係隔離有條咁正嘅女,係樣衰呀吹咩,慘得過我有錢,啲女個個痴埋黎。」

我又問:「你地話呢個KiKi係俾人包,覺得佢唔知醜、冇廉恥。但係你地又唔會話包佢嗰個中坑唔知醜、冇廉恥,仲覺得可以包個o靚妹係有能力嘅象徵,又葡萄佢,又覺得佢威。請問兩位用咩標準同邏輯?」

Tommy:「話佢唔知醜、冇廉恥,就係因為佢咁同做雞冇分別!」
我:「照你地咁講,如果佢係雞,咁個中坑即係嫖客啦。咁兩位道德警察覺得做妓女嘅係唔知醜、冇廉恥。但係嫖妓嘅人就冇問題?」

Tommy跟Jeff有點老尷又有點氣憤地同聲大叫一句:「x,講呢啲!」
然後Jeff說要去廁所,Tommy說要打個電話,就這樣終結了這次討論。

我在想,所謂的「不道德交易」,就是要有買有賣,才生成「交易」,如果不道德,那麼買賣雙方根本都一樣。人們之所以覺得妓女、毒販比嫖客、道友更大罪、更不道德,是因為相信一切的罪,都該歸究於供應者,如果沒有人賣淫、沒有人販毒、就沒有不道德的性交易,亦沒有人沉迷毒品。但其實真正令一切發生的,根本是人要沉淪、要犯罪的慾念。

但老實說,這個世界,誰做妓女,誰俾人包,關我們這些旁人夏秋冬事?只要有人自己願意賣,有人又願意買,你覺得多不道德都好,你的道德價值對他們而言只是放屁。既然影響不了誰,就只是兩個之間你情我願的交易,那麼KiKi跟中坑到底是否包養及被包養的關係、是否懂如何寫個醜字、有沒有廉恥,都根本與他人無關。

有女人因為貪錢而痴埋去那些有錢佬身邊,但同樣地,那些有錢佬讓貪錢的女人痴,其實不也是貪色嗎?一個貪錢,一個貪色,有來有往,等價交換,各取所需,根本沒有誰比誰著數,也沒有誰比誰更沒廉恥。

交易中的道德,就是公平,即是沒有一方剝削另外一方。那麼,只要淘金女跟老金礦兩者都覺得Okay,就是公平 。

覺得不道德,是因為我們都錯用了衡量人類倫理感情的那套準則去理解這種關係,但其實我們在看的,根本,只不過是一場交易。

港姐: www.facebook.com/hellomisskong

ChanBell@FB 發表於 2013-12-20 15:39:29

{:3_41:}{:3_41:}

TungChan@FB 發表於 2013-12-30 15:17:33

根本呢個世界男同女唔可以用同一標準, 如果情況調轉係女包男一樣係話過女多d

雷大神@FB 發表於 2014-3-8 06:18:41

財貌交易

男方出前者
女方出後者

可是........
女方美貌會隨歲月而消失(那即是貶值資產,而且可代替性也極高)
但男方的身家通常都很穩定
有錢的男人通常也不會是傻瓜
女人就算再怎麼傾國傾城,也只有二十多年時間,所以只好搵快錢,趁後生就溝多幾件
好了,就算可以傾國傾城到40歲,到時玩到殘又有冇人要你??(畢竟世上沒多少個鄭多燕XDDDD)

最後,港姐的文章真的要多看~~;P

beachman 發表於 2014-6-22 16:33:13

Thanks for sharing

nestse 發表於 2014-8-19 16:33:42

bingo
i agree

痛極瘋人 發表於 2014-10-26 13:54:27

im rich, young, good looking n educated. come one girls!!:P:P:P

asd123 發表於 2014-10-26 16:17:43

一老一嫩既畫面好核突

netstorm 發表於 2014-10-27 17:28:19

thx for sharing

crazy88man08 發表於 2014-10-29 11:25:15

that's the true always with rich guys
頁: [1] 2
查看完整版本: 淘金女跟老金礦的公平交易