搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11270|回復: 33

冇樓有車既男人 真係嫁不過

管理員

係身邊發現,原來有好一部份同年齡的朋友都沒有車,但相反一些年紀輕的朋友卻已經有多年車,更加有D已經係以玩車為樂,換車的次數可能比我買樓仲要多,實在充滿驚喜同疑惑。

令我有呢個諗法的係因為一個朋友的男朋友,大約也是27-28歲左右,月入應該萬五到萬八左右,最近就換左部BMW二手開蓬,咩系列我就無追問,但係據聞每月供5000蚊供4至5年,車價即係20-25萬左右,一聽到呢度,我就同呢個朋友講的意見係呢種男仔玩就好,嫁你就唔好搞了。

在香港養車其實都算是一個高消費的興趣,先唔好計車價本身幾錢,一架最平CC牌費一年去你5000幾,停車場cheap cheap地一個月當你2000,保險一年又當你大約2400,即每月200,每個月fixed cost大約你去2600左右。好啦,買得架車緊係要楂,一個月楂多楂少自己預,但當你保守估計三四缸油,當你1000蚊一缸,攞個中間數當你3500,出街泊車+隧道費當你一個月500蚊,即係每個月總數都用你大約6600蚊。

不過仲有好多數你無得預,如你唔好彩果個月比人炒兩三張牌就又去你1000(睇你衰咩),而且如果你買二手有咩要整啊,一年換兩三次偈油果D,平平地都又當你10000-20000一年,最大穫一間high花人地就麻煩,以我的經驗話比我聽,一個月唔計車價本身,好易駛你8000蚊。

所以,計番以上呢位朋友的case,每月洗8000蚊養車,5000蚊一個月供車,每月基本支出13000蚊。不過你可能會話咁如果佢賣車都仲有價值,之不過你用一架二十幾萬的車玩4-5年,玩完后可能車價跌到落80000左右,即係供完個價預左跌,而且車越老越多野整,我計到你當無車價都其實不足為奇 (四五年整80000野一點都唔難)。

好啦,數就計左出黎,咁呢個男仔搵15000-18000一個月,洗就洗左你13000一個月出去,每月剩番2000-5000蚊,想問下佢洗唔洗食飯?難聽D講基本開支我都唔知佢點搞,隨時可能要靠食老本甚至借錢渡日,到佢可能過兩三年加人工時,都可能只係還番前兩年的數,就算唔係還債,儲到的錢都可能係3-5萬,如果唔係屋企開金礦的話,膽敢問一句將來如何時好呢?

呢個男仔27-28歲,供甩架車都要32-33,到時銀行戶口春都無條,27-28歲時開住蓬就緊係型啦,但到你32-33歲,女朋友開始講現實要結婚要生活,呢個男仔除左架老左五年的車,仲有D咩剩?或者到時真係中左六合彩都唔定,之不過我理解的係一般玩車玩到癲過籠的人,中左六合彩都係買多D parts去改車,除非你一注中9000萬后又有阿媽迫你買樓,如果唔係呢種人的思維都係會累死佢。

所以,我同呢個女仔講我話如果你係玩下就無所謂,坐佢架車型一兩年都幾OK,但認真的話,你就一係要諗下佢會唔會改,又或者佢會唔會係一個奇才將來可以突然勁富貴,否則到最后只會係你死路一條。可惜,中左毒的女永遠都係盲目的,希望佢會早日醒番。

財務自由的天書話比我地聽,養車係支出,買樓收租係收入,所以奉勸大家一句,未買樓先買車的男仔,只宜短炒,不宜長楂,否則一定輸死你;不過輸錢都事少,輸時間先慘,做女仔的你們謹記。

中產

財務自由係香港真係好重要
回復

中產

基本認同,香港地有樓比有車重要
回復

平民

你係外國讀緊書?
回復

管理員

帥刃 發表於 2014-1-4 00:10
你係外國讀緊書?

你點知?
回復

平民

你講過, SO 我記得
回復

登記男會員

有車有樓又點睇?
回復

中產

點解咁熟既……某電台節目……
回復

窮鬼

香港環境上樓難買車易
回復

窮鬼

香港真係......................................
回復