kaibi1314 發表於 2016-1-19 15:34:11

[女人心計] 講兩個字就成功收兵

「傻瓜」呢個詞彙好神奇,明明係一個貶義詞黎。

但若果一個男仔對個女仔做咗一件事,然後個女仔同佢講:「傻瓜~」

喺個男仔腦海入面,呢兩個字就同「我鍾意你~」無分別!

而男仔為咗聽呢兩個字,就會好似撞邪咁做出好多傻事。記得以前中學,我為咗追同班一個女仔,日日都買早餐,晨咁早喺個女仔屋企附近個小巴站等佢出現。

「乜你住附近咩?」

「唔係啊,我特登搭車過黎,順手買埋早餐囉…」

「傻瓜~」

就係呢一句傻瓜,我就認為自己得米。對於男仔黎講,傻瓜、傻佬~係最無免疫能力!我足足買咗成個月早餐,每日都早一粒鐘起身去搵佢。但最後我都無同個女仔一齊…佢好婉轉咁叫我唔洗再買早餐,因為朝早食唔落太多嘢。

但無幾耐,我就見到佢拎住兩份粢飯,喺最近學校個地鐵站等個男仔一齊返學…嗰一刻,我先從傻瓜咒語入面清醒返。

所以我希望各位女仔,如果對個男仔毫無感覺,又覺得佢好蠢…可以直接講「死蠢」、「白痴」、好聽點叫「傻仔」,都千祈唔好叫傻瓜。否則好容易令人誤會。

男女雙方喺唔同階段就會有唔同稱呼,熱戀期情侶會將對方個名變成疊字、仲會叫BB、豬豬…肉麻啲會以兩公婆相稱,或者再喺後面加多個B字或豬字!好多唔同組合。相處耐咗,稱呼就會加個貶義詞,例如衰婆、死婆、死佬、衰人…

就代表住我已經瞭解到你幾「衰」,但我都會同你喺埋一齊。而好多結咗婚有小朋友嘅夫婦,會叫對方做爹地、媽咪~

經過我多年黎用精密儀器測量,臨床心理學分析,後現代哲學理論解剖,其實叫乜先最啱聽,都係睇吓出自邊個把口,如果係一個佢鍾意嘅男仔。叫佢衰婆定傻婆…都一樣咁sweet sweet。

「唔知我哋老咗會叫對方乜呢?」女朋友問我。

「唔知喎,稱呼點變都無所謂啦,個心唔變咪得囉。」

「啱!所以我都會叫你做白痴仔~」女友小豆成日都會叫我白痴仔,然後嘻嘻嘻咁笑…

原作者:
https://www.facebook.com/BlueGodZi/

Blackhawkuh60 發表於 2016-1-22 12:13:03

haha agree wor, thanks for sharing article!

Fallon2016 發表於 2016-3-12 11:33:54

原來“傻瓜”還可以這麼解釋:loveliness:學習了

little.matches 發表於 2016-4-6 13:21:38

傻瓜....."又多個死蠢可以啤我洗了~爽~"

11werdna 發表於 2016-6-9 16:23:37

sad but true
頁: [1]
查看完整版本: [女人心計] 講兩個字就成功收兵